خدمتتان عارضم که اکنون در سراسر جهان وخصوصاً ایران، موضوع برند و برندسازی اهمیت بسیاری پیدا نموده است و تبدیل به یکی از ملزومات اصلی و شاخص اغلب شرکت ها، موسسات، بانکها، تعاونی ها و حتی دفاتر خدماتی برای افزایش ماندگاری در ذهن و مهم تر از آن فروش بهتر و بیشتر در دنیای به شدت رقابتی امروز شده است که موجب گردیده توجه صاحبان این کسب و کارها بیشتر و بادقت تر از گذشته به مسایل مهم درمورد برند و برندسازی متمرکز گردند .
از این جهت لازمۀ موفقیت در عرصۀ تجارت جهانی این است که از ابتدا برندسازی به صورت اصولی و حرفه ای انجام شود، تا در نهایت به یک برند قدرتمند و بی بدیل تبدیل شود. در فرایند ساخت یک برند قدرتمند عوامل بسیاری دخیل هستند که پرداختن به تمامی آنها به صورت جزئی و کامل وجود ندارد؛ اما قصد داریم دراینجا بصورت اجمالی مسائل مرتبط با آن را بازبان ساده برایتان بیان کنیم که بدانید بیشترین نقش را در ساخت یک برند قدرتمند را چه المان و آیتم هایی بعهده دارند که در 2 گروه خاص توضیحاتش را باهم مرور می کنیم، که اولین آنها عناصر سازندۀ هر برندی است و گروه دیگر نقش حواس انسانی را در شکل گیری هویتی هر برند مشخص می سازد.
باتوجه به بازارهای جهانی و داخلی بایستی عرض کنم که موضوع برند و برندسازی اهمیت زیادی در امروزه روز پیدا کرده است ومطالب، کتاب ها و مقالات بسیاری در این زمینه چاپ و نشرمی گردد و سمینارها و گردهمایی زیادی نیزدر سراسر دنیا و کشور عزیزمان ایران برگزار می گردد؛ پس یکی از نقاط اتکای اغلب شرکت ها برای افزایش فروش در دنیای به شدت رقابتی امروز، توجه به مسایل برند و برندسازی است.
تولیدکنندگان، بازرگانان و صاحبان کالا و خدمات و … به این مهم پی برده اند که اگر در حوزۀ برندسازی جهانی و چه داخلی به تفکر بپردازند و آن را به صورت اصولی انجام دهند، قطعاً کسب رضایت مشتری را دریافت کرده و او را وفادار به خود ساخته اند که در نهایت منجر به فروش بیشتر و سود سرشار می شود.
برندسازی باعث رسیدن شرکت به خواسته ها و اهدافش در میدان عمل می شود. اولین گام برای یک برندسازی موفق، ایجاد یک شخصیت برند مناسب و صحیح در ذهن مشتریان است، تا به نتیجه مطلوب که همان تمایل مشتری به خرید است، منجر شود. مفهوم شخصیت برند برای ادراک مشتریان از برند مورد استفاده قرار می گیرد. (ایسند, استوکبر-گرساور، 2013آ؛ ایسند, استوکبر-گرساور، 2013ب).
بنابراین لازمۀ موفقیت در عرصۀ تجارت جهانی این است که از ابتدا برندسازی به صورت اصولی یا حرف های انجام شود، تا در نهایت به یک برند قدرتمند تبدیل شود. شناسایی عوامل شخصیت برند، برای ساختن یک برند باکیفیت، دارای اهمیت و ارزش بسیار بالایی است. (ژائو, لینچ, چن، 2010). بنابراین شخصیت برند به موضوع بسیار بااهمیتی برای کاربران و نظریه پردازان برندسازی مبدل شده است. (جیونز, ویجترز, دولف، 2009). در این خصوص باید توجه داشت که نقش عوامل فردی و فرهنگی بر کسی پوشیده نیست.
در فرایند ساخت یک برند قدرتمند عوامل بسیاری دخیل هستند که پرداختن به تمامی آنها به صورت جزئی و کامل وجود ندارد؛ پس هدف ما بیان المان هایی است که بیشترین نقش را در ساخت یک برند ایفا می کنند.
نمانام یا نام تجاری، یک نام، عبارت، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری است که مشخصکننده خدمات یا فروشنده محصولی خاص باشد که به وسیله آن از دیگر محصولات و خدمات مشابه متمایز میگردد.
*عنوان قانونی برای برند، نشان تجاری است*
برند مجموعه گرههای ذهنی یا تداعیات کارکردی، احساسی، عقلی و مزیتهایی است که ذهن بازار هدف را اشغال نمودهاست. تداعی معانی پیوند دادن تصاویر و نشانهها با برند یا مزایا و فواید یک برند است. این مزایا یا فواید برند است که مبنای تصمیمگیری برای خرید آن واقع خواهد شد.
برند همان چیزی است که مخاطب با دیدن، شنیدن، حس کردن یا هرگونه ارتباطی با آن بصورت مفهومی، دیداری یا لفظی صفات و ویژگیهای خود را در ذهن و قلب مخاطب تداعی میکند. برند شامل همه احساسات، ویژگیها و مفاهیمی است که به یک نام گره خوردهاست؛ برند، برداشت افراد از یک نام است.
واژه برند از برندر به معنای سوزاندن از زبان آلمان گرفته شده است و در فارسی واژه مارک یا برند معمولا برای اشاره به محصول یا خدمتی بهکار میرود که ارزش اعتباری و اجتماعی بالایی داشته باشد. به بیان دیگر «برند» دارای ماهیت اجتماعی است و برندهای قدرتمند آنهایی هستند که افراد نسبت به آنها حس مالکیت دارند و برای مثال میگویند: «این مارک، اسم مارک دلخواه من است». برندهای برتر میتوانند هیجان و عواطف مصرفکنندگان خود را برانگیزند و مشتریان نیز به این نامها اعتماد داشته و از آنها انتظار خلق ایدههای برتر و نوآوری در محصولاتشان را دارند.
نقطۀ تمایز هر برند از آنجا شروع میشود که هر سازمان بر طبق کاری که انجام می دهد، باید از روش ها و تکنیک های متفاوتی استفاده کنند تا کار آنها مانند سایر سازمان های قبلی تکراری نباشد، بنابراین باید با استفاده از برندسازی کار خود را از دیگران متمایز کنند تا بتوانند طرح های خود را به صورت منحصر به فرد عرضه کنند.
مهمترین دلایلی که در سالهای اخیر موضوع برندسازی، مورد توجه بوده و رو به افزون است، ارتباط هر برند با ۳ گروه مصرف کنندگان، تولید کنندگان کالا و خدمات، و جامعه و مردم بوده است، و برای هر گروه دارای مزایا و کارکردهای متفاوتی بوده است.
بطور خلاصه اهمیت برندسازی را می توان در موارد زیر خلاصه ساخت:
برند باعث کاهش هزینه مصرفکنندگان برای جستجوی کالاهای مورد نیاز خود می شود. برند می تواند ریسک را در تصمیمات خرید مصرف کننده کاهش دهد، مانند: ریسک فیزیکی، ریسک کارکردی، ریسک مالی و ریسک زمانی و … .
برند از نقطه نظر شرکت ها می تواند محصولات و خدمات یک شرکت را از سایر رقبا متمایز نماید و به شرکت ها کمک کند تا مدیریت و سازماندهی بهتری در قسمت هایی از سازمان داشته باشند. برند پیام شرکت را به مصرف کننده ابلاغ میکند، این پیام می تواند کیفیت کالا یا چشم انداز سازمان باشد.
برند باعث افزایش سود شرکت ها و بالارفتن ارزش سهام سهامداران و افزایش دارایی می شود. برندها قدرت تغییر سبک زندگی انسانها و تغییر فرهنگ مصرف کننده را دارند.
در یک برندسازی اصولی و قدرتمند هر جز یا عنصر را به صورت مستقل در نظر گرفته و به گونه ای انتخاب و طراحی می گردد که هر جز به تنهایی تصویر درستی از هویت برند در ذهن مشتریان ایجاد می کنند.
در برندسازی قدرتمند با استفاده از روش ها و تکنیک های منحصر به فرد، تلاشی در جهت ایجاد یک ارتباط تعاملی یا دو طرفه با مشتریان به منظور رفع نیاز و خواسته مشتریان و وفادارسازی مشتریان انجام می گیرد.
اگرچه هیچ برندی نمیتواند مدعی باشد که در تمامی قسمت ها، از روش ها و طراحی عناصر هویت برند به صورت قوی و یکسان عمل کرده است، ولی کاملن مشهود است که برندهای موفق با استفاده از این عناصر بیشترین اثرگذاری در مخاطبین استفاده کردهاند. این عناصر شامل نام، لوگو (نشان تجاری)، شعار تبلیغاتی، رنگ، صدا، تایپوگرافی و بسته بندی محصولات و … برند می شود که هر کدام در جای خود بدان پرداخته خواهد شد.
همواره یکی از دغدغه های اصلی انسان انتخاب اسم بوده است. شرکت ها نیز همانند انسان ها به دنبال انتخاب اسم مناسب برای خود و محصولات خود هستند.. اسم محصول و اسم برند، نقش مهمی در بازاریابی محصول ایفا می کنند. اسم می تواند به شناخته شدن تولیدکننده، ترفیع محصول و تبلیغات موثر کمک کند. در حقیقت، انتخاب اسم برند برای یک محصول جدید، کانونی ترین نقطۀ بازاریابی محصول جدید عنوان شده است. مدیران همواره تلاش دارند که یک اسم برند قوی برای محصول خود ایجاد کنند. مانند اپل، رولکس، دیور و … .
ویژگی های یک نام خوب را می توان در کوتاه و مختصر بودن، باقدرت و جذاب بودن، سهولت در خواندن و نوشتن، خاص و منحصر به فرد بودن، قابلیت استفاده در بازارهای جهانی، دارای معنای خوب و در نهایت انعکاس درست تصویر سازمان خلاصه نمود.
لوگو یا نشان تجاری یک طرح گرافیکی است که برای نشان دادن سازمان، خدمات، محصولات، گروهی از افراد و … می باشد. در حقیقت لوگو نماینده سازمان یا شرکت است یا به عبارتی دیگر لوگوی برند، بخشی از هویت بصری برند می باشد. بنابراین طراحی لوگوی مناسب آن هم با طرحی منحصر به فرد بسیار حایز اهمیت است.
ویژگی های لوگوی مناسب سادگی و قابل فهم بودن، متمایز بودن، مفید و موثر بودن، جذاب و خاطره انگیز بودن، انعکاس درست تصویر سازمان و … می باشد؛ که به عنوان مثال می توان از چند لوگو خوب و جذاب مانند اپل، بنز، گوگل و … یاد کرد . ازین دو گذشته شعار تبلیغاتی عنصری مهم است که باید بدان پرداخته شود.
شعار تبلیغاتی یک جمله مکتوب یا شفاهی است که در ساختار زیربنایی یک پیام و مفهوم را منتقل میکند. در ساختار ظاهری به کلمات، کوتاهی و بلندی، آهنگین بودن و مواردی از این قبیل اشاره می شود. به عبارت دیگر شعار تبلیغات دارای ساختار زیربنایی و ساختار ظاهری است. در ساختار زیربنایی به جاذبه تبلیغاتی که زیربنای مفهوم و پیام تبلیغ است اشاره می شود. در ساختار ظاهری به شکل شعار و ویژگیهایی مانند: کوتاهی و بلندی شعار، آهنگین بودن یا نبودن شعار و مواردی از این دست اشاره میشود.
⬅️ آیامی دانید چگونه 1 شعارتبلیغاتی خوب خلق کنید…؟!
ویژگی های شعار تبلیغاتی: رقابتی بودن، ماندگاری در ذهن، بدیع بودن، به یاد آورنده نام تجاری، سادگی، دارنده مزیت کلیدی، قابل باور بودن، متمایز کننده نام تجاری، ارایه دهنده نام تجاری، ایجاد کننده احساس مثبت برای نام تجاری، پرمدعا نبودن، بازتاب دهنده شخصیت نام تجاری، معنادار بودن، راهبردی بودن، جالب بودن، قابلیت ایجاد کمپین رقابتی.
رنگ نیز می تواند عنصری مهم در یک برند باشد که بدان پرداخته می شود:
در عصر حاضر رنگ، در علوم مختلف از پزشکی تا مدیریت جایگاه خاصی یافته است. این پدیده در دانش امروز از زوایای مختلفی مورد بررسی
قرار می گیرد، مانند: فیزیک نور و رنگ، ساختار شیمیایی رنگ ها، جامعه شناسی رنگ، سمبل شناسی رنگ، رنگ در هنرهای تجسمی، مفاهیم و رویکردهای نشانهشناسی، اسطوره شناسی و روحانیت رنگها، درمان و شفای بیماران به وسیلهی رنگها یا منابع طبیعی رنگ ها، و صد البته جنبههای روانی و شخصیتی رنگ ها بر روی انسان.
این جنبه از رنگ که در قرن بیستم بسیار مورد توجه دانشمندان، محققین علوم انسانی، روانشناسان و دیگر فیلسوفان و حتا مردم عادی قرار گرفته است امروزه کاربردهای بسیاری نظیر بالابردن فروش، استخدام، وفادارسازی مشتری و در کل تاثیر ناخودآگاه بر روی تصمیم گیری افراد و شناخت بیشتر مخاطبان دارد.
در بحث برندسازی ، رنگ به عنوان یکی از عناصر پایه برند شناخته شده و در عمل برندهای موفق از رنگ خود به عنوان سمبل و تداعی کننده سازمان و برند استفاده می کنند. رنگ هایی که به مالکیت برندها در آمده اند در این روزگار با نام خود برندها شناخته می شوند.
برای مثال زرد ایرانسل، آبی نیوآ و سبز استارباکس و قرمز کوکاکولا، بنفش رایتل. اینکه این رنگ ها به چه جهت برای این برندها انتخاب شده اند خود راز موفقیت تاثیر مثبت رنگ ها بر مخاطبان است. انتخاب رنگ ناشی از تفکری هوشمندانه منطبق بر هویت و شخصیت برند است که برپایه ارزش های پایه و ویژگیهای برند برنامه ریزی می شود.
صدا نیز میتواند عنصری مهم برای برخی از برند ها به حساب اید که پرداختن به آن خالی از لطف نیست:
صدای برند، اصطلاحی است که برای ادبیات ارتباطی یک برند و سبک گفتمان آن به کار میرود. بهعبارتدیگر صدای برند، بیان هدفمند و واضحی از روشهای نوشتاری و کلامی است که یک برند برای انگیزه بخشی و تعامل با مشتریان به کار میبرد.
امروزه همهی برندهای بزرگ و مطرح تلاش میکنند صدای منحصربهفرد خود را داشته باشند، چراکه صدای برند، شخصیت شرکت را تعیین میکند. شرکت تصمیم میگیرد که میخواهد چه جلوهای در ذهن مخاطبان خود داشته باشد. یک تصویر صمیمی و عامیانه یا استعاری و پیچیده، سنتی یا مدرن، جالب و هیجانانگیز یا رسمی و کلاسیک؟
اغلب مردم وقتی به عبارت «صدای برند» برمیخورند، به لوگوی شرکت و لحن تبلیغات آن فکر میکنند. اما صدای برند نقش مهمتری به عهده دارد و سبک کلیهی روابط کسبوکار را شامل میشود. صدای برند شما، فرم و جوهره، سبک کاری و شخصیت شرکت شما است و همچنین، زبان و ادبیات پیامهایی که ارسال میکنید و حضور رسانهای شما را تعریف میکند.
تایپوگرافی برند یکی از اصلی ترین عنصر هویتی منظور می شود که پرداختن به آن اساس طراحی هر برندی می باشد:
تایپوگرافی عنصر اصلی اثربخش یک برنامۀ هویتی در برندسازی است که معمولن توسط طراحان و حروفچینان تایپوگراف های مشهور انجام میشود. کمپانی هایی مانند کوکاکولا، اپل، گوگل و مرسدس بنز با انتخاب یک سبک تایپوگرافی بسیار موفق بودهاند. در تایپوگرافی می توان از ویژگی های شخصی افسانه ها، بناهای تاریخی، حروف دست ساز و … الهام گرفت.
در نهایت نیز بسته بندی محصولات هر برند، آخرین عنصر در طراحی برند می باشد که: عمل طراحی و تولید پوشش و جعبه برای محصول را بسته بندی گویند. بسته بندی با اهداف شناسایی برند، انتقال اطلاعات و توصیف ترغیب مشتریان، تسهیل در جابجایی و حفظ مراقبت و نگهداری از محصول، و تسهیل مصرف محصول انجام می پذیرد.
نکاتی که در بسته بندی باید در نظر گرفت: خلاقیت و نوآوری، طرح و رنگ جذاب، فونت و نوشته های خوانا و در ارتباط محصول، استفاده از تصاویر جذاب، استفاده از زبان مناسب، طراحی منحصر به فرد، شکل و فرم خاص بسته بندی قابلیت آسان باز و بست، قابلیت حمل و نقل سریع و آسان، نگارش اطلاعات مربوط به محصول و …
اما در کنار بسته بندی موارد دیگری مانند: بگ شاپ (کیف خرید)، هدایای تبلیغاتی، سربرگ و پاکت سازمانی، بیزنس کارت (کارت تبلیغاتی)، وب سایت، و شبکه های اجتماعی از اهمیت خاصی برخوردار هستند.
بگ شاپ: کیف تبلیغاتی، علاوه بر کارایی به عنوان یک ابزار بستهبندی و حمل کالا، در بسیاری موارد به عنوان نوعی هدیه تبلیغاتی، توانسته جایگاه خوبی در عرصه تبلیغ و ترویج برند بازی نماید. علی رغم قدمت نه چندان زیاد استفاده فراگیر از این کالا در سطح جامعه، تاکنون نامهای متنوعی به آن اطلاق شده است. شایان ذکر است این کالا خود به تنهایی در دست هر فرد میتواند نقش یک بیلبورد تبلیغاتی متحرک را ایفا نماید که طبیعتن نقش بسزایی را در پیشبرد اهداف سازمان یا شرکت شما بازی کند.
هدایای تبلیغاتی: هداياي تبليغاتي در واقع يك روش نوین تبليغاتي برای تشکر و قدر دانی از انتخاب و اعتماد مشتریان به شما می باشد. هداياي تبليغاتي را می توان يادگاري هاي كاربردي در نظر گرفت كه نام ، نشان و آرم تجاري شما و همچنين محصولات و خدمات شما را به گونه اي موثر در ذهن مشتريان حك مي كند و یا به عبارتی دیگر هداياي تبليغاتي يكي از مهمترين عوامل جلب توجه می باشد كه مي تواند اثر زيادي در به خاطر سپردن محصولات و خدمات شما داشته باشد. حال به این نکته هم باید توجه کرد که انتخاب صحيح نوع هدايای تبليغاتي و به كارگيري خلاقانه در انتخاب یا طراحي هدایا و مرتبط بودن آن با محصولات و خدمات شما از اهميت بسيار بالايي برخوردار است زیرا بسياري از مشتریان از هدايای تبليغاتي خود استفاده مي كنند ارایه هدایایی خلاق كه مخاطب را به هيجان آورد باعث خشنودي مخاطب و پيدا شدن نگرش مثبت نسبت به تبليغات كننده در مشتری می شود. مشتريان اكثرن آگهي هاي چاپي و الكترونيكي را نگه نمي دارند يا از خاطر مي برند ولي با ارایه يك هدیه تبلیغاتی حتا کوچک (که می تواند یک خودکار تبلیغاتی یا ساعت تبلیغاتی و … باشد) که اطلاعات تماس شما روي آن درج شده مي توانيد ارتباطي نزديك و مستقيم و ماندگارتر با مخاطب خود برقرار نماييد. طبق پژوهش هاي مستمري كه در زمینه هدایای تبلیغاتی انجام شده است در روابط هديه دهندگان و هديه گيرندگان، يافته ها حاكي از اين است كه شركت هايي كه به مشتريان خود هدايای تبلیغاتی مي دهند در مقايسه با شركت هايي كه هديه نمي دهند دوبرابر شانس تماس گرفتن از طرف هدايا گيرندگان را دارند.
سربرگ و پاکت سازمانی: چاپ سربرگ و پاکت در اوراق اداری کاربرد بسیار فراوانی دارد. از سربرگ معمولا برای نگارش نامه ها و مکاتبات درون سازمانی و بیرون سازمانی مورد استفاده قرار می گیرند. سربرگ برای تمامی سازمان های حقوقی مانند سازمان ها، موسسات، وزرات خانه ها، ادارات، شرکت ها، اتحادیه ها و کانون ها و همینطور افراد حقیقی مانند وکلا، پزشکان، مهندسان و افرادی از این
گروه، شایسته است برای چاپ سربرگ خود و طراحی سربرگ با کادری مجرب و خلاق همکاری کنند تا تصویر شکیلی از برند سازمانی خود در سربرگ ست اداری، درج قراردادها و صدور پیش فاکتور و غیره داشته باشند. چاپ سربرگ در دو ابعاد رایج A4 و A5 انجام می شود. سربرگ ها از سمت چپ و یا معمولا از قسمت بالا سرچسب می شوند،بازار خوبی دارد. زیرا که سرچسب شدن در سربرگ از پراکندگی کاغذ ها جلوگیری می کند. در ست اداری اگر ابعادهایی کوچکتر برای چاپ سربرگ خود در نظر دارید، می توان از سایزهای A6 و B6 هم استفاده کرد. از این سایزهای کوچک میتوان برای یادداشت ها استفاده کرد که در چاپ معمولن سفارش یادداشت ها در تیراژ بالا انجام می شود. پیشنهاداتی که در طراحی سربرگ می شود این است از جمله شماره و پیوست استفاده نکنید و از کلمه ی یادداشت استفاده نمایید. از انواع کاغذهای تحریر 80 گرم،100گرم و کتان 120 گرم برای چاپ سربرگ استفاده می شود. چاپ یک رو و دو رو دو گونه چاپ میباشد، و چاپ چهار رنگ رایج ترین نوع چاپ است.
بیزنس کارت: یا کارت ویزیت روشی سنتی برای ارائه اطلاعات تماس به دیگر افراد و مشتریان در کسب و کار است. با اینکه در عصر دیجیتال هستیم، اما باز هم رد و بدل بیزینس کارت نیز رشد می کند. بیزینس کارت (کارت ویزیت) معمولن در ابعاد مستطیلی با نسبت 2 به 3 طراحی و ساخته می شود. البته کارت های خلاقانه زیادی وجود دارد که در ابعاد مختلف و با مواد مختلفی مانند چوب، پلاستیک و … ساخته می شوند. معمولن روی بیزینس کارت اطلاعات شخصی و یا کسب و کار به همراه اطلاعات تماس قرار می گیرند و در پشت آن پیشنهاد می کنیم از لوگو و شعار تبلیغاتی برای برندسازی استفاده نمود. نکته دیگر آنکه فقط از یک زبان به جای دو زبان یا زبان های دیگر استفاده کنید. بیزینس کارت ها به دلایل و روش های مختلفی رد و بدل می شوند؛ ممکن است متصل به فاکتور باشند و یا پشت آنها جمله «از خرید شما متشکریم» نوشته شده باشد و یا حتا از آن ها برای تبلیغ و معرفی محصول و شرکت خاصی استفاده شود.
وب سایت: طراحی وب سایت بخش مهمي از فرآيند برندينگ اينترنتي است. جداي از اينکه تمام مصرف کنندگان و مشتريان به صورت پيش فرض در نظر گرفته اند که شما حتمن داراي يک وب سايت رسمي و مستقل در اينترنت هستيد (بنابراين صرف داشتن وب سايت تمايزي نسبت به رقبا محسوب نميگردد) طراحی وب سایت به شما کمک مي کند تا رفتارهاي مصرف کنندگان را زير نظر بگيريد. ابزار تحليلگر گوگل به نام گوگل آناليتيک کمک مي کند تا در هر لحظه متوجه شويد که کاربران با جستجوي چه کلماتي به وب سايت شما مراجعه کرده اند. چه صفحاتي را بيشتر ديده اند و از چه صفحاتي به سرعت خارج شده اند. اين به شما کمک مي کند تا عادات مصرف و علاقه مندی هاي مشتريان را کشف کنيد و يا خود را براي تقاضاها و بازارهاي جديد آماده کنيد. طراحی وب سایت باعث اعتماد سازي و کاهش هزينه ها در خدمات پس از فروش مي گردد.
شبکه های مجازی: از آنجایی که که شبکه های اجتماعی به راحتی در دسترس همگان قرار گرفته شده و در میان خانواده ها نفوذ پیدا کرده اند، امروزه از این رسانه ها به عنوان یکی از ابزارهای مهم و پرقدرت در بازاریابی اینترنتی و برندسازی نام برده می شود که از طریق آن، برندها می توانند به سادگی و با هزین های مقرون به صرفه نسبت به روش های سنتی، پیام، اهداف و برنامه های خود را به راحتی در اختیار کاربران و مخاطبان هدف قرار دهند و جایگاه مناسب و ویژه ای را در برابر جامعه برای برند خود ایجاد نماید. یکی از ویژگی های مهمی که توسط بازاریابی مبتنی بر شبکه های اجتماعی از آن یاد می شود، ایجاد زنجیره انتقال پیام در قالب کاربر به کاربر می باشد. بدین صورت که با استفاده از اشتراک محتوا و جلب توجه کاربران، پیام خود/ شرکت/ سازمان/ برند را به سرعت هرچه تمام به جامعه هدف خود رسانده و آنها را ترغیب به اشتراک گذاری آن محتوا کرد. از آنجایی که پیام مورد نظر از طریق این زنجیره به نوعی بصورت دهان به دهان از طریق کاربران منتشر و پخش می شود، حس اعتماد در میان کاربران مرتبط به وجود خواهد آمد که ارزش پیام را بیش از پیش کرده و بصورت غیرمستقیم بر مخاطب تاثیر خواهد گذاشت و در این میان شرایطی فراهم خواهد شد تا از مخاطبان بالقوه و بالفعل مورد نظر بهره برداری گردد. طبق گزارشی که اخیرن توسط موسسه نیسلن منتشر گردیده است، بیش از 70 درصد از شرکت ها و برندهای بزرگ دنیا برای تاثیرگذاری بر جامعه هدف و مخاطب خود و همچنین دیده شدن بیشتر برند، از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند و با استفاده از روش های خلاقانه، به پرورش و ترویج آگاهی نسبت به برند خود در میان کاربران می پردازند.
ما انسان ها دنیا را از طریق حواس پنجگانه، که برخی محققان آن را هشتگانه می دانند، تجربه و درک می کنیم. حس ها بخش بنیادی و اساسی از وجود انسان هستند و غیرقابل اجتناب محسوب می شوند که در هر لحظه بر ما تاثیر می گذارند، زیرا حس ها پیوند به حافظه هستند.
بنابراین واضح و آشکار است که برندهایی که بتوانند پیوند عاطفی قویتری را از طریق متمایز ساختن ظواهر حسی خود برقرار کنند، بیشترین تاثیر را بر روی مشتریان خواهند گذاشت؛ حتا وفاداری به برند را در مشتریان به وجود می آورد. (LINDESTROM، 1395).
حس بینایی: حس بینایی قویترین و فریبنده ترین حواس است و اغلب بر سایر حواس تسلط دارد. بدیل تاثیر زیادی که حس بینایی برروی درک و منطق انسانها می گذارد، از المان های بصری باید به درستی در برندسازی استفاده کنیم.
این المانها از طراحی زیبای لوگو، رنگ و طرح سازمانی، شکل و ظاهر کالا، بسته بندی محصولات و حتی طراحی داخلی سازمان و هرآنچه که قابل رویت است را شامل میشود. بنابراین به لحاظ تاثیر زیادی که حس بینایی بر روی مخاطب دارد، می بایست طراحی حرف های در تمامی قسمت ها صورت گیرد، تا برند متمایز شود.
به عنوان مثال از برندهایی که از حس بینایی به درستی و اصولی استفاده کرده اند، می توان از کوکاکولا نام برد؛ کوکاکولا برند بسیار موفق است که از طراحی زیبای لوگو تا ترکیب رنگ سفید و قرمز بسیار جذاب و ظاهر شکیل آن (بطری)، بسیار منحصر به فرد و متمایز است، بطوری که شما در هرجایی یکی از این المانها را ببینید، بی درنگ به یاد کوکاکولا خواهید افتاد.
حس شنوایی: این حس با حس بینایی در رابطه ای تنگاتنگ قرار دارد و تاثیری همانند آن حس مخاطب می دهد، پس به همان نسبت در جایگاه دوم برای برند سازی قرار می گیرد. برای درک این موضوع تجسم کنید در حال تماشای تلویزیون هستید، در حالت اول تصویر ندارید و در حالت دوم صدا؛ بدون این دو حس فیلم دیدن دیگر لطفی ندارد.
المان های شنیداری در برندسازی میتواند ساخت یک موزیک یا قطعه ای زیبا و صدای خاص و متمایز فردی مانند صدای هد (Hold) تلفن همراه باشد. به عنوان مثال از برندهایی که از حس شنوایی به بهترین شیوه استفاده کردهاند، شرکت مایکروسافت در عملکردی قویتری صدای خاصی را برای بالا آمدن نرم افزار خود، ویندوز در نظر گرفت.
حس بویایی: از اصلی ترین و مستقیم ترین حواس پنجگانه است. این حس هم در لذت و هم به عنوان یک عامل هشداردهنده، بسیار بر روی انسان تاثیرگذار است. لذت غذاخوردن با بو کاملتر می شود و … تحقیقات نشان می دهد بوهایی مانند قهوه، وانیل، لیمو، نارگیل و گل ها، بیشترین میزان اثرگذاری را در مخاطب دارند.
به عنوان مثال از برندهایی که از حس بویایی به بهترین شیوه استفاده کرده اند، می توان از خطوط هوایی سنگاپور نام برد که از عطری سفارشی با بویی خاص در کابین هواپیمای خود استفاده می کند؛ بیشتر مسافران اظهار کردهاند که هرگز بوی ان را فراموش نخواهند کرد.
حس لامسه: یکی از ابزارهای ارتباطی انسان ها با محیط اطراف است. وقتی سایر حواس ضعیف باشند این حس نقش پررنگتری را ایفا میکند. انسان ها از طریق لمس کردن به یکدیگر محبت و ابراز علاقه نشان می دهند. زبری، نرمی، سفتی، تیزی و … از جمله پیام هایی است که از طریق پوست به مغز ارسال می شوند.
از جمله برندهایی که از حس لامسه به صورت متمایزی استفاده کردهاند، شرکت بانگ اند اولوفسن بود که در محصولات خود مانند تلویزیون، رادیو، سیدی و … برای اولین بار از کنترل راه دور استفاده کرد. برندهای معروف پوشاک مانند شنل و بربری هم در این زمینه بسیار موفق بودهاند. بیشترین کابرد حس لامسه در برندسازی صنعت پوشاک است.
حس چشایی: این حس به دلیل ساختار خاصی که دارد بسیار بر ذهن و فکر انسان اثر می گذارد. بیشترین میزان لذت خوردن از طریق این حس منتقل می شود. حس چشایی و بویایی ارتباط نزدیکی با هم دارند، حس چشایی تحت تاثیر حس بویایی قرار دارد.
تحقیقات نشان داده حس چشایی ضعیف ترین حس از حواس پنجگانه است، اما بسیار تاثیرگذار بر روی احساسات می باشد. این حس در برندسازی موادغذایی و خوراکی مهمترین نقش را بر عهده دارد؛ بطورکلی در صنعت غذا و نوشیدنی فعالیت می کنند، به میزان بالایی می توانند ازین حس در برندسازی استفاده کنند.
به عنوان مثال می توان از برند کالگیت نام برد که بهترین استفاده را از حس چشایی در برندسازی استفاده کرده است. شرکت کالگیت با استفاده از این حس و ایجاد یک طعم خاص برای هریک از محصولات خود (خمیردندان) در بازار جایگاه خاصی پیدا کند؛ بطوری که خمیردندان هایی که برای کودکان با طعم میوهای و خاصی طراحی کرده، بیشترین استقبال را در بین برندهای دیگر پیدا کرد.
برندهای قدرتمند برندهایی هستند که از حداکثر عوامل تاثیرگذار بر مخاطب و مشتریان استفاده می کنند و تلاش درصدد حفظ ارتباط دو طرفه و طولانی مدت با مشتریان هستند که در نهایت رسیدن به جایگاه خاص در ذهن مشتریان است برسند.
برندهایی که با تغییر و تحولات، تنوع محصولات، رقیبان تجاری، استراتژی تبلیغات و … خود را تطبیق نکنند، از دور خارج خواهند شد. دنیای امروز با گذشته تفاوت های زیادی کرده، مشکل اساسی این است که جهان و جهانیان تغییر کرده اند و ما تقریبا داریم درجا می زنیم و این درجا زدن بسیار به ضرر ما تمام خواهد شد!
پس بیایید تا دیر نشده ماهم تغییر کنیم و به سفارش قرآن کریم عمل کنیم، که خداوند می فرمایند: سرنوشت هیچ قومی را عوض نمی کند مگر اینکه خودتان بخواهید. و با یک یا علی(ع) جانانه عظمتان را جذم واستارت شروع را زده و رو به پیشرفت و موفقیت گام های بلندی بردارید…
WwW.MOHIE.IR